Saturday, December 11, 2021

 İlk fotoğraf, standart markette satılan yumurtaların geldiği kafesler. Hayat boyu kafeste stres içinde yaşayan tavuklar.

İkinci fotoğraf, ülkemizde gezen tavuk yumurtasının geldiği yerlere bir örnek. Tavuklar, hava güzel olduğu zaman kısıtlı ve sabit bir bahçede serbest bırakılır ve eşinirler, sosyalleşirler, stres atarlar, rahatlarlar. Ama bu bahçe mera olmaktan çok uzaktır, beslenmelerinin %95'î yine endüstriyel hazır yumurta yemleridir.

Üçüncü fotoğraf ise, olması gereken Gezen Tavuk çiftliği. Maalesef ülkemizde çok enderdir, daha çok Avrupa'da rastlanır. Tekerlekli kafes konteynırlar, zaman zaman farklı yerlere taşınır, taze otlu meralardan maksimum faydalanılır. Daha az yem yerler, daha sağlıklı beslenirler.

Son fotoğraf ise, bireysel bahçelerimizde baktığımız tavuklar. Evcil hayvan gibi itina ile bakılır, yediklerine genelde dikkat edilir, hazır yem pek kullanılmaz, ilaç pek verilmez, verildiğinde yumurtası yenmeden atılır. Şanslı insanların şanslı tavuklarıdır.

Organik yumurta diye satılanlar ise 'üzerinde kafessiz veya gezen tavuk' yazmadığı sürece kafesteki tavukların organik yemlerle beslenen tavukların yumurtalarıdır. Stresle yaşayan tavukların yumurtalarıdır, maalesef bir nevi kandırmacadır.

Bahçesinde tavuk besleyen şanslı azınlıktan değilseniz; marketten aldığınız kafes yumurtası ile gezen tavuk yumurtası fiyatı arasında 1 liranın yarısı kadar fark var. Bu fiyat farkına stresli tavukların yumurtasını tercih etmeye değer mi? Almayın, yemeyin, yedirmeyin. Gezen tavuk yumurtasına talep arttıkça, üretici öne geçmek için üçüncü fotoğraftaki gibi çiftlikler kurmaya yönelecektir. Bir anda herşey güzel olmuyor, aşama aşama, bilinçlendikçe.

Tüketici neyi talep ederse, üretici onu üretmeye yönelecektir. Talep olunca, arz da gelecektir.

Sağlıkla kalın...

7 Mart 2021






No comments:

Post a Comment